New business

Career opportunities

General inquiries

  • METESYSM SA
  • Leontos Sofou 20, Thermi
  • 570 01, Thessaloniki, Greece
  • T +30 2310 402 300
  • F +30 2310 402 322

Kings Avenue Mall

Kings Avenue Mall

Project Details

KINGS AVENUE MALL is located in Pafos, Cyprus, a city that has been one of the most important ancient kingdoms on the island, a famous center of worship for the ancient goddess Aphrodite, with UNESCO protected archaeological wealth since 1980.

With a total built area of 90,000sqm, the mall is built on a plot of 46,000sqm, at the intersection of Apostle Pavlou Avenue and King’s Tomb Street, in an area of ​​intense tourist development, within an urban context and has more than 120 shops, restaurants and bars, 6 cinema halls and 1100 parking spaces.

Given the urban environment in which the building is located, the architectural proposal was orientated towards a smooth horizontal volume layout. It consists of two commercial levels – ground floor and 1st floor – with three additional auxiliary levels, two basements and one mezzanine. Visitor entrances have been created at both commercial levels, through the proper configuration of the surrounding area, which are marked and protected by large, curved geometries, with the aim of making both levels equally attractive.

Mall’s layout in plan is developed in a linear layout of two basic axes, in wedge-shaped geometries, with fluctuations in the width of the main shopping corridor, in the idea of flowing river. A special water feature at the confluence of the two main plan axes, which depicts the image of continuous, but mild and almost dreamy rain, as an additional reminiscent of Pafos’ relation with water.

The area of ​​Foodcourt consists of an open and closed section, with a terrace with unobstructed views of the city and the sea.

A metal curved canopy was installed on the top of the building to cover and protect the MEP installations. This canopy works as a bioclimatic shell for the whole complex, as it protects the roof from overheating, contributing positively to the energy performance of the building.

In the main customer commercial corridor, natural light is ensured during daylight through the ceiling of the Mall, with the installation of solar tubes, contributing significantly to the energy saving of the complex, while at the same time delivering a unique lighting effect through the diffusion of light caused by the solar tubes incorporated mirrors.

The materials used in the interior spaces are aluminum, glass, illuminated transparencies, dry building elements and ceramic tiles, while cool colors were selected – in gradations between gray and ice white.

The outer shell of the building consists of a composite thermal insulation panel in shades of gray. Main entrance and foodcourt side elevation has a configuration of the barcode effect, in gray metallic shades with linear light sparkles, while for the rest of the main elevation, large scale vertical aluminum blinds were used in a vivid green and blue gradient color palette.

In the surrounding area of ​​the building, apart from back of house areas of loading bays for catering and service of shops and shopping center, the idea was to create a linear park with extended flower beds, as well as vertical “green” walls. This vertical greenery forms a perceptible boundary between front and back of house areas and creates the impression that nature is climbing up the building.

During the excavations for the construction of the project, findings from a Roman bath complex, with tanks and floor remains were discovered which, according to the instructions of the competent Department of Antiquities of Cyprus, were removed and transferred with modern methods to a specially selected section of the plot and are exposed to public, protected from climatic conditions.

Facts & Figures

Location

Pafos, Cyprus

Client

Athiari Commercial Ltd

Scale

> 20.000 m²

Study

Architectural Study, Project Management

Typologies

Retail • Leisure,Interior,Sustainability,Parking,Project Management

01.GFLOOR_4-3
02.FFLOOR_4-3
03-OPSI_4-3
04-SECTION-DETAIL-4-3
02.FFLOOR_4-3

ground floor

1st floor

south elevation

section detail

Key people behind this project

Konstantinos Lefakis

Architect

Ιfigeneia Douka

Architect

Katerina Badola

Architect

Giorgos Hatzikosmas

Architect

Christina Brozou

Architect

Varvara Karaoglou

Architect

Korina Voulgaridou

Architect

Anastasia Avramidou

Architect

Alexia Philippou

Architect

Contact

New business

Career opportunities

General inquiries