Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην κατασκευή νέου κτιρίου για την στέγαση Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης 34 κλινών, σε οικόπεδο εμβαδού 11.797,57 τ.μ., που βρίσκεται στην Κτηματική Περιοχή Υφαντών του Δήμου Κομοτηνής, επί της Επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης.
Βασικοί στόχοι κατά τον σχεδιασμό ήταν η προσαρμογή του κτιρίου στο μέγεθος και σχήμα του οικοπέδου, η ανταπόκριση στους κανονισμούς, στις τεχνικές προδιαγραφές και στο κτιριολογικό πρόγραμμα, η λειτουργικότητα στην οργάνωση των χώρων, η δυναμική και σύγχρονη αισθητική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην χρήση του κτιρίου ως χώρος υπηρεσιών υγείας και η ανεξάρτητη πρόσβαση στους βοηθητικούς χώρους για τροφοδοσία και αποκομιδή.
Λόγω του μεγέθους και του σχήματος του οικοπέδου σχεδιάστηκε ένα μακρόστενο ισόγειο κτίριο εμβαδού 1.178 τ.μ., το οποίο τοποθετείται παράλληλα προς την Επαρχιακή οδό στο μέσον περίπου του οικοπέδου.
Η εσωτερική διαρρύθμιση οργανώνεται σε τρεις επιμέρους ενότητες, τους χώρους υποδοχής, τους χώρους των ασθενών και τους χώρους των εγκαταστάσεων και βοηθητικών λειτουργιών. Οι χώροι υποδοχής και διοίκησης διατάσσονται στο ανατολικό άκρο του κτιρίου, το οποίο αντιστοιχεί με την θέση του κόμβου εισόδου στο οικόπεδο, κεντρικά του κτιρίου διατάσσονται οι δύο αίθουσες αιμοκάθαρσης δυναμικότητας 16 κλινών η κάθε μία με τους χώρους υποστήριξης και στην δυτική πλευρά χωροθετούνται οι χώροι ΗΜ εγκαταστάσεων, αποθήκες και βοηθητικοί χώροι. Στο κτίριο προβλέπεται εσωτερικό φυτεμένο αίθριο σε συνδυασμό με το χώρο αναμονής των αιθουσών, το οποίο αφενός φέρνει φυσικό φωτισμό στο χώρο και αφετέρου δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για παραμονή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η κεντρική είσοδος τοποθετείται στην νότια πλευρά που βλέπει στην Επαρχιακή οδό και περιλαμβάνει στεγασμένο προστατευμένο χώρο για επιβίβαση-αποβίβαση.
Η καθαρή και ευανάγνωστη οργάνωση της κάτοψης αποτελεί το βασικό συνθετικό στοιχείο των όψεων. Έτσι οι όψεις του κτιρίου οργανώνονται με βάση την απλότητα και τη γεωμετρική σαφήνεια των όγκων σε συνδυασμό με τις λειτουργικές χαράξεις των ανοιγμάτων και των στοιχείων ηλιοπροστασίας. Στόχος της πρότασης είναι η διάσπαση του όγκου του κτιρίου και η δημιουργία τεσσάρων διακριτών όγκων, οι οποίοι τονίζονται τόσο σε επίπεδο κάτοψης αλλά και καθ’ ύψος, προσδίνοντας μία δυναμικότητα στη ογκοπλασία και τονίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου. Η διαφορετική αισθητική προσέγγιση και οι επιμέρους αρχιτεκτονικοί χειρισμοί στους προεξέχοντες όγκους, όπως η δημιουργία πλαισίου που εγκιβωτίζει τα ανοίγματα, αναδεικνύουν την σημασία τους και ενισχύουν την ποικιλία στις όψεις.
Η πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από την Επαρχιακή οδό με κατάλληλη διαμόρφωση κυκλοφοριακής σύνδεσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης 58 θέσεων (1 ασθενοφόρου) στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, ενώ προβλέπεται εσωτερικό οδικό δίκτυο για την τροφοδοσία και αποκομιδή, πεζόδρομος και πρόσβαση αναπήρων. Προβλέπονται επίσης εκτεταμένοι χώροι πρασίνου μπροστά, πίσω και στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, καθώς και περιμετρικά του εσωτερικού δρόμου.