Πολιτιστικό Κέντρο Παπάφη

Η πρότασή μας στοχεύει στην ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων και προδιαγραφών που τέθηκαν από τον αγωνοθέτη και παράλληλα στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου κτιριακού συγκροτήματος που θα καλύψει όλες τις λειτουργικές, τεχνολογικές και αισθητικές ανάγκες του σήμερα και θα αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή.

Κεντρική ιδέα (concept)

Η κεντρική ιδέα για το σχεδιασμό του συγκροτήματος ξεκινά από έναν συμπαγή όγκο κτιρίου, ο οποίος διασπάται, στη συνέχεια διαχωρίζεται σε δύο όγκους, οι οποίοι μετατοπίζονται και κάμπτονται λόγω της αλληλεπίδρασης με τον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα τη διείσδυση του δημόσιου χώρου μέσα στο οικόπεδο και μεταξύ των δύο όγκων. Η διάσπαση και κάμψη των όγκων προκαλεί επίσης τη «θραύση» του κεραμικού κελύφους στο εσωτερικό του, εναλλάσσοντας την οριζόντια γραμμικότητα του κελύφους με κατακόρυφα πάνελ και υαλοστάσια.

Το κτίριο «προσφέρεται» στους κατοίκους με τη δημιουργία ελεύθερων δημόσιων χώρων, πλατειών, καθιστικών, περιοχών πρασίνου και διάφορων πρόσθετων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται περιμετρικά του. Τα φυτεμένα δώματα αντικαθιστούν την παλιά κεραμική στέγη του υπάρχοντος κτιρίου, η οποία παραμένει ως υπόμνηση στην επιλογή του υλικού του κελύφους.

Περιγραφή της πρότασης

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο επιμήκη τεθλασμένα κτίρια,  το K1, ένα τετραώροφο κτίριο και το K2, ένα τριώροφο κτίριο. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης δύο υπόγεια, το πρώτο με χώρο στάθμευσης 83 θέσεων και το δεύτερο με μηχανολογικούς και βοηθητικούς χώρους. Το συγκρότημα εξυπηρετείται από τέσσερις κύριους πυρήνες κάθετης επικοινωνίας. Η κατανομή των διαφόρων χρήσεων στα δύο κτίρια περιγράφεται παρακάτω: Κτίριο K1: Ισόγειο: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ξενώνας Φιλοξενίας, 1ος Όροφος: Κοινοτικό Ιατρείο και Ξενώνας Φιλοξενίας, 2ος Όροφος: Δημοτική Βιβλιοθήκη,  3ος Όροφος και Πατάρι: Δημοτικό Γυμναστήριο. Κτίριο Κ2: Ισόγειο: Βρεφονηπιακός Σταθμός και Χώρος Μνήμης-Αρχείο, 1ος Όροφος: Βρεφονηπιακός Σταθμός, 2ος Όροφος: Γραφεία Δ’ Δημοτικής Κοινότητας και Χώροι Συλλόγων και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Στο δώμα του κτιρίου Κ2 προβλέπεται υπαίθριος κινηματογράφος. Τα δύο κτίρια συνδέονται μέσω υπερυψωμένης γέφυρας και πλέγματος διαδρόμων/εξωστών και κλιμακοστασίων.

Η ογκοπλασία του συγκροτήματος αντικατοπτρίζει τη κεντρική ιδέα. Το συγκρότημα «ντύνεται» περιμετρικά με ένα δεύτερο φλοιό/κέλυφος αποτελούμενο από γραμμικά κεραμικά στοιχεία, τα οποία εναλλάσσονται σε ζώνες συμπαγείς η διάτρητες ανάλογα με τις ανάγκες φωτισμού των χώρων και οπτικής απομόνωσης. Το συμπαγές αυτό κέλυφος διακόπτεται στις εσωτερικές όψεις και αντικαθίσταται από κατακόρυφα πάνελ και υαλοστάσια, τα οποία ορίζονται από τις θέσεις των κοινόχρηστων κλιμακοστασίων.

Το κτιριακό συγκρότημα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις βιοκλιματικές αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή βιωσιμότητα και να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια, ενώ προσφέρει θερμική και οπτική άνεση στους χρήστες του.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ακολουθεί γενικά τα χαρακτηριστικά της κεντρικής ιδέας. Ο δημόσιος χώρος διεισδύει στο συγκρότημα δημιουργώντας ανοιχτές τριγωνικές πλατείες. Το σκληρό δάπεδο εναλλάσσεται με τις ζώνες πρασίνου δημιουργώντας ένα μωσαϊκό υλικών και χρωμάτων. Τα προτεινόμενα υλικά είναι αντίστοιχα με αυτά του κτιρίου, δηλ. κεραμικό δάπεδο και σκυρόδεμα σε διαφορετικές υφές.

Airport Towers

Το έργο αφορά κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από μεγάλης κλίμακας εμπορικό κέντρο, κτίρια κατοικιών και γραφείων, με συνολική έκταση κτιρίων που φθάνει τα 440.000 τ.μ. υπόγειων χώρων και τα 580.000 τ.μ. ανωδομής. Χωροθετείται σε οικόπεδο, περίπου 78.000 τ.μ., στη βορειοδυτική πλευρά του Ερμπίλ στο Ιράκ – μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο – μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το αεροδρόμιο.
Η πρόταση βασίζεται στην ιδέα «Πόλη μέσα στην Πόλη». Η διαλεκτική μεταξύ του εμπορικού κέντρου και των πύργων κατοικιών και των γραφείων, στοχεύει στην δημιουργία ενός συνόλου με στοιχεία δυναμισμού και ζωντάνιας, έναν δελεαστικό και ολοκληρωμένο αστικό προορισμό για την ευρύτερη περιοχή που να συνδυάζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με την αναψυχή, ψώνια, χαλάρωση, που θα προσελκύσει τόσο τουρίστες, όσο και μόνιμους κατοίκους της πόλης.
Το εμπορικό κέντρο, ένας γραμμικός «λόφος» που αναδύεται από το έδαφος, σαν μια κυρίαρχη «ακρόπολη», δημιουργεί μια κομψή βάση, πάνω από την οποία αναδύονται τα πολυώροφα κτίρια. Ο κτιριακός όγκος των γραφείων διαμορφώνεται σε λιτή γεωμετρία με οριζόντια άρθρωση, και αποτελεί ένα ήρεμο φόντο μπροστά από το οποίο οι πύργοι των κατοικιών, συστρέφονται ελαφρά σαν όρθια λαμπερά πρίσματα σε διαφορετικά χρώματα. Η συνολική πρόταση διαμορφώνεται ως σαν μια τεκτονική σύνθεση, που παραπέμπει στην εικόνα πολύτιμων λίθων – πετράδια του Erbil – που ελίσσονται προς στον ουρανό.
Εντός του εμπορικού κέντρου, η βασική διαδρομή του κοινού είναι διαμορφωμένη σαν μία γραμμική όαση, συνδυάζοντας τη φύση και την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική.
Οι προσόψεις των χώρων του Mall και τα κύρια χαρακτηριστικά τους διαμορφώνονται ως συνδυασμός συμπαγών και διαφανών περιοχών, πλεγμένων σε μια λεπτή μεταλλική «δαντέλα», εμπνευσμένη από τα σχήματα που δημιουργούνται από τις σκιές δέντρων στο δάσος.
Η Φύση, το Νερό και το Φως είναι τα κύρια στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την επένδυση εσωτερικών και εξωτερικών δημόσιων χώρων του συγκροτήματος.
Η υπερυψωμένη Plaza στην οροφή του εμπορικού κέντρου είναι το κεντρικό στοιχείο αστικής οργάνωσης του συγκροτήματος, που δίνει την αίσθηση ότι η φύση και το ανάγλυφο της περιοχής «αναρριχήθηκε» για να διαμορφώσει έναν υπερυψωμένο «παραλιακό» περίπατο. Οι διαμορφώσεις στην περιοχής της πλατείας εξασφαλίζουν την χρήση του χώρου για όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, με περιοχές εντελώς ανοιχτές και άλλες που μπορούν να μετατραπούν από υπαίθριοι σε χώρους ελεγχόμενων κλιματικών συνθηκών.
Αυτή η ακολουθία «κρεμαστών κήπων» θα είναι ορατή από μεγάλες αποστάσεις και θα προάγει την εικόνα της φύσης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, λειτουργώντας μαζί με τους λαμπερούς πρισματικούς πύργους, ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια

Ο διαγωνισμός αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που στεγάζουν σήμερα το πρόγραμμα σπουδών International Baccalaureate (I.B.). Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τα κτίρια Compton και Ladas.
Το Compton είναι ένα πέτρινο κτίριο, που κτίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30.
Το Ladas είναι ένα κτίριο από σκυρόδεμα σε μορφή Ταυ, που κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και αρχικά κτίσθηκε για να στεγάσει κοιτώνες σπουδαστών.
Η κεντρική ιδέα της πρότασης έχει σκοπό να ικανοποιήσει όλους τους όρους και τις απαιτήσεις που τέθηκαν από τον αγωνοθέτη, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κτίριο εκπαίδευσης. που θα ικανοποιεί όλες τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες του σήμερα.
Αυτό είναι μία δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθότι δημιουργεί τη ιδέα της σύνθεσης αντιθέτων σε πολλά επίπεδα όπως το παλιό και το καινούργιο, το παρελθόν και το μέλλον, παραδοσιακές μέθοδοι και σύγχρονες τάσεις, συμβατική νοοτροπία και ανάγκη για νεωτερικότητα, εκπαιδευτικά συστήματα και κοινωνική κουλτούρα.
Η αντίθεση γίνεται – μέσω του περιβάλλοντος – η κατεύθυνση (διαδρομή) προς την αειφορία.
Το Compton είναι ένα ογκώδες, εσωστρεφές, λιτό πέτρινο κτίριο, που αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή.
Αντίθετα το νέο κτίριο ακολουθεί έναν ανάλαφρο και κομψό τύπο.
Είναι μία διαφανής, εξωστρεφής, γεωμετρική γυάλινη κατασκευή, που φέρνει το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και ταυτόχρονα εξάγει την μοναδική ταυτότητα του κτιρίου στο άμεσο περιβάλλον.
Ένα σύνθετο κέλυφος καλύπτει το περίγραμμα του κτιρίου.

Κτίρια Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Το κτίριο για τη στέγαση των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σε τέσσερις ορόφους, ενώ στο συγκρότημα περιλαμβάνονται και τρία διατηρητέα κτίρια.
Πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν η συνολική ανάδειξη της «γειτονιάς» που δημιουργείται από τις τρεις ενότητες των διατηρητέων: (ΦΙΞ, ΦΩΤΑΕΡΙΟ, ΜΥΛΟΣ) σε μια θεματική, αντιληπτική, αλλά και λειτουργική ενότητα.
Η κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής πρότασης οργάνωσης των όγκων του νέου κτιριακού συγκροτήματος ήταν να αναπτυχθούν δύο κάθετοι μεταξύ τους κεντρικοί άξονες-πεζόδρομοι.
Ένα πρόσθετο στοιχείο απολύτως προσδιοριστικό στην οργάνωση των όψεων των νέων κτιρίων είναι η επιθυμία για ακριβή και αποτελεσματικό τρόπο ηλιοπροστασίας των κτιρίων.
Για την ηλιοπροστασία των Ν.Δ. όψεων εγκαθίσταται ένας δεύτερος φλοιός, ο οποίος αποτελείται από ένα σύστημα περιστρεφόμενων οριζοντίων μεταλλικών περσίδων σε όλη την έκτασή τους.
Στις Β.Δ. και Ν.Α. όψεις των κτιρίων, για τους ίδιους λόγους, εγκαθίσταται και πάλι ένας δεύτερος φλοιός, από αναρτώμενα κεραμικά στοιχεία (συμπαγή μπροστά από τα πλήρη της όψης και διάτρητα – περσιδωτά στη ζώνη των ανοιγμάτων).
Με τους χειρισμούς αυτούς υλοποιούνται οι βασικές αρχές της αισθητικής οργάνωσης για τον πλήρη διαχωρισμό του «παλιού» και του «νέου» σε όλα τα επίπεδα και διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά χωρίς να προβάλουν ανταγωνιστικά, συμπληρωματικά ή έστω «ανάλογα» αισθητικά στοιχεία. Η επιλογή των κεραμικών φλοιών στις Β.Δ. και Ν.Α. όψεις έγινε και για έναν πρόσθετο λόγο. Για να σηματοδοτήσει και να υλοποιήσει τον λειτουργικό και αισθητικό άξονα ενοποίησης των σημαντικών μνημείων της περιοχής (ΦΙΞ, ΦΩΤΑΕΡΙΟ, ΜΥΛΟΣ) με μία ενιαία υφή κεραμικών στοιχείων που χαρακτηρίζει και τα τρία αυτά μνημεία.

Συγκρότημα Γραφείων

Πρόκειται για συγκρότημα τριών κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3500 m². Κατασκευάστηκε σε έκταση 2200m², Νότια της Θέρμης, σε γωνιακό, επίπεδο και ορθογώνιο οικόπεδο. Ο Νότιος προσανατολισμός και το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής ήταν τα σημεία εκκίνησης της διερεύνησης ενεργειακής επάρκειας, με ζητούμενο την βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά εντός προϋπολογισμού συμβατικής κατασκευής.
Κεντρική ιδέα είναι η ενοποίηση των τμημάτων σε ένα συγκρότημα με ενιαίο και συμπαγή όγκο και έντονη παρουσία στον υπό διαμόρφωση ιστό (εγκαταστάσεις τριτογενούς τομέα).
Αποτελείται από τρία τμήματα, λειτουργικώς διακριτά με ανεξάρτητες προσβάσεις. Αποφεύγοντας τις οχλήσεις του περιβάλλοντος, αναπτύσσονται σε επαφή και εσωστρεφώς, παράλληλα στις πλευρές του οικοπέδου και γύρω από ένα μεγάλο κεντρικό πυρήνα – αίθριο – με ανεξάρτητη επίσης πρόσβαση. Η διάρθρωση των όγκων έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο προσανατολισμός του συγκροτήματος και η διαμόρφωση του αιθρίου εξασφαλίζουν αφενός συνθήκες οργάνωσης (χώρος κυκλοφορίας, εκτόνωσης, κοινωνικών συναναστροφών), και αφετέρου φυσικό φωτισμό και αερισμό.
Εκπονήθηκε πλήρης μελέτη και εφαρμόστηκαν στρατηγικές θερμικής και οπτικής άνεσης, φυσικού αερισμού και δροσισμού, μείωσης απωλειών, ηλιοπροστασίας κτλ.
Για την αύξηση της θερμικής αδράνειας και δημιουργία μεγάλης θερμικής μάζας ώστε να επιτευχθούν χαμηλές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, επιλέχθηκε συμβατική κατασκευή (σκυρόδεμα και οπτοπλινθοδομή). Η ανάπτυξη σε έναν συμπαγή και επιμήκη όγκο επέτρεψε επίσης την ρύθμιση γενικών και ειδικών αναλογιών, συμβάλλοντας στην μείωση θερμικών απωλειών.
Στον αερισμό – δροσισμό και τις συνθήκες περιβαλλοντικής απόκρισης, συνδράμει ο ελεγχόμενος χώρος του αιθρίου, με την αντίληψη του βιολογικού χρόνου, την δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος (φυτεύσεις, υδάτινο στοιχείο), και την κυκλοφορία του αέρα.
Αποφεύχθηκε κατά το δυνατόν η χρήση υλικών με μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση παραγωγής, ενώ προτιμήθηκαν «καθαρές» τεχνολογίες δόμησης.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των όψεων είναι οι ξύλινες επενδύσεις σε Βορρά και Νότο, στοιχείο ταυτόχρονα συμβολικό όσο και λειτουργικό, ενσωματώνοντας στοιχεία ηλιοπροστασίας, υδρορρόες, δίκτυα, ζώνες ανάσχεσης, διατάξεις ανεμοπροστασίας, μόνωση. Στο εσωτερικό είναι χαρακτηριστική η κατασκευή βιομηχανικών δαπέδων. Αυτές οι επιλογές, όπως και το εξαιρετικά ανακλαστικό υλικό της επιστέγασης, εκφράζουν σε επίπεδο τελειωμάτων την πρόταση του αρχιτέκτονα ώστε να επιτυγχάνεται αρμονία μεταξύ απαιτήσεων χρήσης, λειτουργίας, θερμικής συμπεριφοράς και αισθητικής.
Οι προσομοιώσεις που διενεργήθηκαν με ειδικό λογισμικό, προβλέπουν καταναλώσεις μειωμένες σε ποσοστό τουλάχιστον 60% έως 75% σε σχέση με συμβατικά κτίρια γραφείων – μη συνυπολογιζομένης της χρήσης Γεωθερμίας.
Συμπληρώνοντας τον Βιοκλιματικό σχεδιασμό, εκπονήθηκε Ενεργειακή μελέτη εφαρμογής. Η βελτιστοποίηση της απόδοσης εστιάζει σε δύο βασικές κατηγορίες καταναλώσεων της συγκεκριμένης χρήσης (γραφείων), τον φωτισμό και την θέρμανση / ψύξη.
Για την μείωση της ενέργειας θέρμανσης / ψύξης επιλέχθηκε η ενσωμάτωση συστήματος VRV με εκμετάλλευση Γεωθερμίας. Η αποβολή της θερμότητας γίνεται με σύστημα γεωθερμίας ανοικτού κυκλώματος, γεωτρήσεις άντλησης και επανεισαγωγής και υδρόψυκτες γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για την θέρμανση / ψύξη των χώρων και εκμετάλλευση της σταθερής θερμοκρασίας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Για τις απαιτήσεις φωτισμού, βασικά κριτήρια ήταν η ικανοποίηση προδιαγραφών και προτύπων (στάθμη, ομοιομορφία, θάμβωση) και η εξοικονόμηση με ενσωμάτωση μεθόδων ελέγχου (dimming, αισθητήρες παρουσίας).
Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που διενεργήθηκαν με ειδικό λογισμικό, προβλέπουν καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας μειωμένες κατά 27.5% για θέρμανση /ψύξη και 30% για φωτισμό.

Βιομηχανία Τσιμέντου ΤΙΤΑΝ

Πρόκειται για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της τσιμεντοβιομηχανίας. Το γραφείο ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. ανέλαβε τον επανασχεδιασμό της εσωτερικής κυκλοφορίας του ευρύτερου χώρου των εγκαταστάσεων, την χωροθέτηση και τον σχεδιασμό της νέας πύλης εισόδου, τον σχεδιασμό τεσσάρων νέων κτιρίων (γραφείων, εργαστηρίων, προσωπικού και ελέγχου παραγωγής) καθώς και τον εκσυγχρονισμό και επέκταση τριών υφιστάμενων.

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Ο σχεδιασμός βασίζεται και συμπυκνώνει την έννοια σταυροδρόμι. Πραγματοποιώντας μία πολλαπλή ανάγνωση με συμβολικές προεκτάσεις, οι σχεδιαστικοί χειρισμοί αποσκοπούν στη χωρική μετάφραση της έννοιας στο παραγόμενο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.
Στην διατύπωση των βασικών στόχων του Διαγωνισμού, στο Ιστορικό Σημείωμα για την ίδρυση και την εξέλιξη της Τράπεζας, αλλά ακόμη και στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Λευκωσίας, περιλαμβάνονται στόχοι και επιδιώξεις που έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις και το συγκεκριμένο Κτίριο σηματοδοτεί το σημείο τομής ή/και σύγκλισης των κατευθύνσεων αυτών. Δημιουργείται ένα σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, πολιτισμικών επιρροών και καταβολών, συνεργατικών και ατομικών δραστηριοτήτων. Φιλοδοξία μας είναι τα Νέα Γραφεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία να εκφράσουν το κοινό σημείο όλων αυτών των διαφορετικών κατευθύνσεων, και να συμβολίσουν την αξία της συνύπαρξης μέσα σε συνθήκες διαφορετικότητας και πολυμορφίας.
Η ευρύτερη περιοχή στην οποία πρόκειται να ενταχθεί το κτίριο έχει αρχίσει να διαμορφώνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με αρκετά ομοειδή κτίρια και ανάλογες χρήσεις. Κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα της Λεωφ. Αθαλάσσης υπάρχουν ήδη κτίρια που στεγάζουν κεντρικές υπηρεσίες Τραπεζών αλλά και πολλά άλλα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.
Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο που θα καθιερωθεί σαν σύμβολο αυτής της τάσης που επικρατεί. Η ογκοπλασία του κτιριακού συγκροτήματος, η εξάντληση του επιτρεπόμενου ύψους και η εμμονή της σύνθεσης σε ροϊκές γεωμετρίες με λιτά υλικά εντείνει την ευκρίνεια της εικόνας του από μεγάλη απόσταση και από τους δύο κύριους άξονες. Στο αμεσότερο περιβάλλον επιδιώξαμε να τονίσουμε την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητά του με την ελαφρά καμπύλη στο συνεχές μέτωπο της Λεωφόρου, δημιουργώντας μια στάση στο συνεχές αστικό μέτωπο, η οποία δημιουργεί την αίσθηση ενός ανοίγματος, ενός κενού ικανών διαστάσεων για να δεχθεί αρμονικά τον όγκο του κτιρίου – συμβόλου.
Βασικές συνθετικές αρχές αποτελούν η διάσπαση των χρήσεων του κτιρίου σε δύο ξεχωριστούς όγκους που τοποθετούνται παράλληλα στον άξονα Ανατολή – Δύση, η σύνδεση τους με μια ενδιάμεση μεταβατική ζώνη καθώς και η διαμπερής κίνηση σε όλη την έκταση του ισογείου. Είσοδοι χωροθετούνται και στις τέσσερις πλευρές του κτιρίου δημιουργώντας αγκαλιές υποδοχής, διαφορετικές ως προς την πυκνότητα και την ποσότητα ροής. Οι ανεξάρτητες αυτές προσβάσεις εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία των διαφορετικών τμημάτων του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούν το σταυροδρόμι των κινήσεων που τις ενώνει και ταυτόχρονα τις διαχωρίζει.
Στον ψηλό όγκο των εννέα ορόφων προς την Λ. Αθαλάσσης χωροθετούνται οι διοικητικές και λειτουργικές υπηρεσίες της Τράπεζας, ενώ στον πίσω χαμηλότερο οι κοινόχρηστες δραστηριότητες. Ο πύργος των γραφείων αγκαλιάζει τον ελεύθερο χώρο προς τον κύριο δρόμο, ενώ ο δεύτερος στρέφεται προς τον διαμορφωμένο χώρο δημόσιου και ιδιωτικού πρασίνου και τον πεζόδρομο.