Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες

  • METESYSM SA
  • Λέοντος Σοφού 20, Θέρμη
  • 570 01, Θεσαλλονίκη, Greece
  • T +30 2310 402 322
  • F +30 2310 402 322

Fashion City Outlet

Fashion City Outlet

Λεπτομέρειες Έργου

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση υφιστάμενου εμπορικού κέντρου (παλιά επωνυμία PANTHEON PLAZA) που είχε ξεκινήσει την λειτουργία του το 2008, στην περιοχή της Λάρισας, σε οικόπεδο επιφάνειας 108.000τμ, 4χλμ έξω από την πόλη, επί της λεωφόρου Κων/νου Καραμανλή (πρώην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Αθηνών).
Το FASHION CITY OUTLET αποτελεί το πρώτο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο στην Θεσσαλία και η ανακαίνιση στόχευσε στην δημιουργία ενός ελκυστικού προορισμού για την ευρύτερη περιοχή, διαφορετικού και ανανεωμένου σε σχέση με αυτό του προ-υφιστάμενου εμπορικού χώρου. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούσαν κυρίως τις όψεις των κτιρίων, τους χώρους υγιεινής, τις δαπεδοστρώσεις και τον εξοπλισμό του εμπορικού κέντρου, αξιοποίησαν στοιχεία μιας λιτής, αλλά πολυτελούς αισθητικής με σύγχρονα υλικά, ώστε ο επισκέπτης να έχει κατά την περιπλάνησή του στους κοινόχρηστους χώρους του εμπορικού κέντρου, την αίσθηση του περιπάτου σε αστικό εμπορικό δρόμο, με εικόνες σαν στιγμιότυπα από μία φιλική και νεανική μητρόπολη.
Το συγκρότημα έχει συνολική κτισμένη επιφάνεια ανωδομής 21.000τμ, υπόγειους βοηθητικούς χώρους επιφάνειας περίπου 9.500τμ. και διαθέτει 90 εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια-cafe, 3 κινηματογραφικές αίθουσες και διευρυμένη περιοχή foodcourt για εστίαση και αναψυχή.
Η λειτουργική δομή της κάτοψης του συγκροτήματος, η οποία και διατηρείται, περιλαμβάνει 16 ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα μεταξύ των οποίων εξελίσσεται η κίνηση των επισκεπτών, με εκατέρωθεν εμπορική χρήση. Μεταξύ των ανεξάρτητων ισόγειων κτιρίων του συγκροτήματος, διατηρείται η υφιστάμενη πέργκολα από καμπύλες διατομές, σύνθετης ξυλείας, εδρασμένη, εκατέρωθεν, στις οροφές των κτιρίων, επί των οποίων κινούνται ανοιγοκλειόμενες μεβράνες-τέντες
Οι αποχρώσεις του γκρι και κόκκινου κυριαρχούν, τόσο στους διαδρόμους κίνησης των επισκεπτών, όσο και στις περιμετρικές όψεις των κτιρίων, ενώ οι διακοσμητικές επενδύσεις έχουν αναφορές από την θεματολογία της παγκόσμιας μόδας, με ντελικάτες φιγούρες πασαρέλας στις διακοσμητικές μετώπες που τοποθετήθηκαν ως στέψη στις βιτρίνες των καταστημάτων ή σε μεγάλου μεγέθους εντυπωσιακά στοιχεία φωτισμού στα σημεία εισόδου στο συγκρότημα. Τέντες σε δυνατή κόκκινη και λευκή απόχρωση τοποθετήθηκαν κατά μήκος των καταστημάτων, που ενισχύουν την εικόνα του περιπάτου σε αστικό πεζόδρομο μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, ενώ αναφορές σε μεγάλες μητροπόλεις της παγκόσμιας μόδας έχουν ενσωματωθεί τόσο στις μετώπες, όσο και σε μεγάλες επιφάνειες των νέων δαπεδοστρώσεων του εμπορικού κέντρου. Κατά μήκος της διαδρομής του Mall δημιουργούνται επί μέρους περιοχές καθιστικών, για την προσωρινή στάση και ξεκούραση των επισκεπτών, με έντονη παρουσία φύτευσης σε όλη την έκταση του εμπορικού κέντρου.
Ο χώρος του Foodcourt έχει διαμορφωθεί σε βιομηχανικό ύφος, με διακοσμητικές επενδύσεις που παραπέμπουν στην εικόνα των εργοταξιακών containers, και αποτελεί έναν, σύγχρονης αισθητικής, χώρο αναψυχής και ανάπαυλας κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο εμπορικό κέντρο.
Στις εξωτερικές όψεις προς την περίμετρο του συγκροτήματος, τα υφιστάμενα κελύφη των κτιρίων, που αποτελούνταν από σύνθετο θερμομονωτικό χαλύβδινο πάνελ, επενδύθηκαν με κυματοειδή λαμαρίνα σε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι, σe γεωμετρία patchwork. Σε όλο το μήκος των όψεων αυτών έχουν ενσωματωθεί γυάλινες προθήκες, με ειδικό φωτισμό και διακοσμητικές επενδύσεις, που ποικίλλουν σε αποχρώσεις και υλικά (πάνελ αλουμινίου σε κόκκινες αποχρώσεις ή σε εικόνα ξύλου διαφορετικών αποχρώσεων, κόκκινες υφασμάτινες τέντες), όπου δίνεται η δυνατότητα προβολής των logo ή ακόμη και προϊόντων των εταιρειών που περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο.
Στα σημεία εισόδου στο συγκρότημα τοποθετήθηκε διχρωική μεμβράνη σε μεγάλου μεγέθους υαλοστάσια, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο οπτικό εφέ, σχεδόν ονειρικών ανακλάσεων και ανάλυσης του φωτός σε διαφορετικές αποχρώσεις που συνεχώς μεταβάλλονται με την κίνηση του επισκέπτη.
Στον περιβάλλοντα χώρο έγινε πλήρης ανασχεδιασμός και κυκλοφοριακή αναβάθμιση του ανοικτού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, περίπου 1500 θέσεων, ενώ έγιναν εκτεταμένες επισκευές και παρεμβάσεις στις δαπεδοστρώσεις, στον εξοπλισμό, αλλά και στην σήμανση όλου του συγκροτήματος.

Δεδομένα & Στοιχεία

Τοποθεσία

Λάρισα

Πελάτης

Larissa Development of Shopping Centre S.A. (Sonae Sierra SA – Blue House Capital Ltd)

Κλίμακα

> 20.000 τμ

Μελέτη

Αρχιτεκτονική Μελέτη Εφαρμογής

Κατηγορίες

Εμπορικά Κέντρα,Εσωτερικοί Χώροι

01-Planview-1000
02-FOODCOURT-container
03-FLOOR-PLAN-_-MALL_ALL_TILES-4-3
04-kiosk

γενική κάτοψη

περιοχή φαγητού - τμήμα μετόπης καταστημάτων

λεπτομέρεια δαπέδου

περίπτερο πληροφοριών

Βασικοί συνεργάτες σε αυτό το έργο

Κατερίνα Μπαδόλα

Αρχιτέκτων

Αλεξία Πρασσά

Αρχιτέκτων

Στέλλα Τσιόντση

Αρχιτέκτων

Χριστίνα Μπρόζου

Αρχιτέκτων

Κορίνα Βουλγαρίδου

Αρχιτέκτων

Αναστασία Αβραμίδου

Αρχιτέκτων

Λεωνίδας Νάσσης

Αρχιτέκτων

Επικοινωνία

Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες