Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες

  • METESYSM SA
  • Λέοντος Σοφού 20, Θέρμη
  • 570 01, Θεσαλλονίκη, Greece
  • T +30 2310 402 322
  • F +30 2310 402 322

Εμπορικό Κέντρο Nicosia Μall

Εμπορικό Κέντρο Nicosia Μall

Λεπτομέρειες Έργου

Το εμπορικό κέντρο Nicosia Mall στη Λευκωσία της Κύπρου, σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει μία μοναδική εμπειρία αγορών, εστίασης και διασκέδασης. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος μοντέρνος και διασκεδαστικός, με φιλικό και ταυτόχρονα δυναμικό χαρακτήρα, που να προσφέρει στον επισκέπτη μία διακριτική αίσθηση πολυτέλειας.

Κτισμένο σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 61.000 τμ στην Λακατάμια στη Λευκωσία, εκτός αστικού ιστού, σε μία περιοχή με έντονο το στοιχείο της φύσης, το θέμα της ομαλής ένταξης του κτιρίου στο περιβάλλον του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία του σχεδιασμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιλέχθηκε ο κτιριακός όγκος να έχει μία οριζόντια γραμμική δυναμική με καμπύλες χαράξεις, ενώ η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε για τις όψεις του ήταν αυτή του πράσινου και ανοικτού μπλε. Το αποτέλεσμα ήταν το κτίριο, χωρίς να χάνει την επιβλητικότητά του, να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον του.

Με συνολική κτισμένη επιφάνεια 100.000 τμ και περισσότερα από 150 καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, 5 αίθουσες cinema, μία ανοικτή πλατεία 8.000τμ και 1700 θέσεις στάθμευσης, το NICOSIA MALL αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις ώρες της μέρας και αφορά επισκέπτες όλων των ηλικιών και ποικιλία ενδιαφερόντων.

Αποτελείται από δύο εμπορικές στάθμες – ισόγειο και 1ο όροφο – με δύο επιπλέον βοηθητικές στάθμες, αυτές του υπογείου και του μεσοπατώματος. Είσοδοι επισκεπτών δημιουργήθηκαν και στις δύο εμπορικές στάθμες, μέσω κατάλληλης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που οριοθετούνται και προστατεύονται από μεγάλα στέγαστρα, καμπύλης γεωμετρίας, με στόχο και οι δύο στάθμες να είναι εμπορικά, εξίσου ελκυστικές.

Η κάτοψη του Mall οργανώνεται σε σφηνοειδείς γεωμετρίες σε δύο διαφορετικούς άξονες, με αυξομειώσεις στο πλάτος του εμπορικού διαδρόμου, ώστε ο χώρος να μην είναι ορατός πλήρως και να εξασφαλίζεται το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, καθώς περπατά κατά μήκος του. Δύο σημεία με στοιχεία νερού, προσδίδουν την αίσθηση του οργανικού χώρου Zen, μέσω του ήχου και της εικόνας του υγρού στοιχείου.

Η περιοχή του Foodcourt αποτελείται από κλειστό και ανοικτό τμήμα, με την διαμόρφωση βεράντας με ανεμπόδιστη θέα προς την γύρω περιοχή.

Στην οροφή του κτιρίου τοποθετήθηκε μεταλλικό καμπύλο στέγαστρο για την κάλυψη και προστασία των ΗΜ εγκαταστάσεων που χωροθετούνται εκεί. Το στέγαστρο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και ένα βιοκλιματικό κέλυφος για το κτίριο, καθώς προστατεύει το δώμα από την υπερθέρμανση, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Στην οροφή του εμπορικού διαδρόμου Mall έχουν τοποθετηθεί φωτοσωλήνες, σε αριθμό και διάταξη, ώστε να εξασφαλίζεται ικανή στάθμη φυσικού φωτισμού και μάλιστα διάχυτου, στο εσωτερικό των κοινόχρηστων χώρων του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας του συγκροτήματος.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους είναι γυαλί, καθρέφτης, ξύλο, στοιχεία ξηράς δόμησης και κεραμικά πλακίδια, ενώ οι αποχρώσεις είναι γήινες – διαβαθμίσεις του μπεζ, με νησίδες έντονων χρωμάτων, διαφορετικών ανά περιοχή.

Οι όψεις του κτιρίου οργανώθηκαν με διπλό κέλυφος. Το ένα κέλυφος – το πραγματικό του κτιρίου – αποτελείται από σύνθετο θερμομονωτικό πάνελ πράσινου χρώματος με λευκό ρυθμικό pattern και το δεύτερο από κατακόρυφες περσίδες αλουμινίου σε χρώμα ανοικτού μπλε, τοποθετημένο σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Ο συσχετισμός των δύο κελυφών, μέσα από την εναλλαγή φωτός και σκιάς, αλλά και η συνεχής εναλλαγή χρώματος επί του φλοιού, δίνει την ψευδαίσθηση της συνεχούς εναλλαγής της εικόνας του κελύφους στον επισκέπτη που κινείται εξωτερικά του κτιρίου.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, εκτός από τους ανοικτούς χώρους στάθμευσης, δημιουργείται  και υπερυψωμένη πλατεία στην στάθμη του πρώτου ορόφου, εν επαφή με καταστήματα εστιατορίων και bar, τα οποία έχουν χώρο διαμορφωμένο χώρο τραπεζοκαθισμάτων προς αυτήν. Η πλατεία προσφέρεται για την πραγματοποίηση διευρυμένων υπαίθριων εκδηλώσεων, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής ελαφριάς στέγασης τμήματος του ανοικτού χώρου, για συναυλίες, δραστηριότητες παιχνιδιού και υπαίθριες εκθέσεις.

Δεδομένα & Στοιχεία

Τοποθεσία

Λευκωσία, Κύπρος

Πελάτης

Kathienitis Contractors Developers Public Ltd

Κλίμακα

> 20.000 m²

Μελέτη

Αρχιτεκτονική Μελέτη Εφαρμογής, Διοίκηση και Διαχείριση Έργου

Κατηγορίες

Εμπορικά Κέντρα,Εσωτερικοί Χώροι,Βιοκλιματικός Σχεδιασμός,Στάθμευση,Διαχείριση Έργου

01.GFLOOR-1000-1000_4-3
02.FFLOOR-1000-1000_4-3
03_detail-elevation_4-3
04_detail-section_cropped_invert

κάτοψη ισογείου

κάτοψη 1ου ορόφου

λεπτομέρεια πρόσοψης

λεπτομέρεια τομής

Βασικοί συνεργάτες σε αυτό το έργο

Κωνσταντίνος Λεφάκης

Αρχιτέκτων

Κατερίνα Μπαδόλα

Αρχιτέκτων

Γιώργος Χατζηκοσμάς

Αρχιτέκτων

Βαρβάρα Καράογλου

Αρχιτέκτων

Κορίνα Βουλγαρίδου

Αρχιτέκτων

Χριστίνα Μπρόζου

Αρχιτέκτων

Αναστασία Αβραμίδου

Αρχιτέκτων

Αλεξία Φιλίππου

Αρχιτέκτων

Επικοινωνία

Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες