Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες

  • METESYSM SA
  • Λέοντος Σοφού 20, Θέρμη
  • 570 01, Θεσαλλονίκη, Greece
  • T +30 2310 402 322
  • F +30 2310 402 322

Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς

Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς

Λεπτομέρειες Έργου

Το ξενοδοχείο 5* με την επωνυμία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ είναι ένα ιστορικό, αλλά και εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατασκευάστηκε το 1972 σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη (1913-1975) και η αρχιτεκτονική του είναι χαρακτηριστική του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του ΄70 στην Ελλάδα.
Το έργο αφορά στην ριζική ανακαίνιση και στον πλήρη εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου, του οποίου οι εγκαταστάσεις, δυναμικότητας 276 δωματίων, καταλαμβάνουν γήπεδο έκτασης περίπου 14.350τμ. στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, σε απόσταση μόλις 60μ από την ακτογραμμή. Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια ~27.500τμ και ύψος 33μ και αναπτύσσεται σε μία υπόγεια και έντεκα υπέργειες στάθμες.
Το βασικό κτίριο έχει ορθογώνιο σχήμα, με τις κύριες όψεις του στραμμένες στη Δύση με ανεμπόδιστη θέα προς στη θάλασσα και την Ανατολή με πανοραμική θέα προς την πόλη. Το κτίριο οργανώνεται με μία διευρυμένη βάση στις στάθμες υπογείου, ισογείου και ημιωρόφου, που στεγάζουν τις κοινόχρηστες λειτουργίες και έναν, μικρότερης, κάτοψης πύργο, εννέα ορόφων, όπου αναπτύσσονται τα δωμάτια και οι σουίτες και ένα εστιατόριο-bar στην ανώτερη στάθμη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αυστηρή γεωμετρική οργάνωση των όψεων με την επένδυση λευκού μαρμάρου, καθώς και οι ημιυπαίθριοι χώροι μπροστά από τους χώρους των δωματίων.
Με στόχο τον σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, οι περισσότερες παρεμβάσεις περιορίστηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου και κυρίως στο επίπεδο των τελειωμάτων και των διακοσμητικών στοιχείων, με εξαίρεση την στάθμη του ισογείου, όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αναδιατάξεις στις θέσεις των κοινόχρηστων λειτουργιών.
Βασικές παρεμβάσεις ήταν η μερική αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των συνεδριακών χώρων, με ενίσχυση του συνεδριακού χαρακτήρα του ξενοδοχείου, αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων, η μετάθεση του χώρου εστιατορίου και bar σε μία υψηλού αισθητικού επιπέδου ενότητα που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής, η δημιουργία ενός χώρου αναψυχής και εστίασης στον 9ο όροφο, με πλήρως ανανεωμένο λειτουργικά και ιδιαίτερο αισθητικά χαρακτήρα, η αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου και της πισίνας και συνδυασμένη χρήση του με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου και η κατασκευή νέου πολυτελούς στεγάστρου κεντρικής εισόδου, ως νέο σημείο αναφοράς του συγκροτήματος και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής drop-off του ξενοδοχείου.
Εκτός αυτού, πραγματοποιήθηκαν εκτενείς εργασίες που αφορούσαν την συντήρηση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των χώρων του ξενοδοχείου, αλλά και τον εξωραϊσμό των εξωτερικών επενδύσεων των όψεων και του περιβάλλοντος χώρου του.
Η ιδιαίτερη θέση του συγκροτήματος, που του προσφέρει αυτή τη μοναδική επαφή με τη θάλασσα και την πόλη, αλλά και οι λιτές γραμμές, οι διαχρονικές αυστηρές γεωμετρίες και τα ζεστά και γήινα υλικά, δημιουργούν έναν καμβά χαλάρωσης και λιτής πολυτέλειας σε όλο το ξενοδοχείο.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κυρίως το μάρμαρο, το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί σε διαφορετικές εκδοχές τους και σε συνδυασμούς που ποικίλλουν από χώρο σε χώρο. Η τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιήθηκε ήταν η πιο τρέχουσα και εξελιγμένη, πάντα προσανατολισμένη σε κτίρια ειδικού τύπου.
Δεδομένου ότι το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ αποτελεί ένα κτίριο ιστορικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η αρχιτεκτονική πρόταση στόχευσε στον σεβασμό της αρχιτεκτονικής του και στην ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων που το κάνουν διαχρονικά ξεχωριστό.

Δεδομένα & Στοιχεία

Τοποθεσία

Θεσσαλονίκη

Πελάτης

Μακεδονία Παλλάς ΑΕ

Κλίμακα

> 20.000 τμ

Μελέτη

Αρχιτεκτονική Μελέτη

Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων

MKV Design Ltd

Κατηγορίες

Ξενοδοχεία • Αναψυχή,Αποκατάσταση

01-Ground-Floor_4-3
02-Canopy-plan-section
03-3nd-Floor_4-3
05-AR_EF_12-13-14-Elevation-
06-AR_EF_12-13-14-Elevations-Main-4-3

κάτοψη ισογείου

στέγαστρο εισόδου

κάτοψη 3ου ορόφου

εγκάρσια τομή

κατά μήκος τομή

Βασικοί συνεργάτες σε αυτό το έργο

Κατερίνα Μπαδόλα

Αρχιτέκτων

Ιφιγένεια Δούκα

Αρχιτέκτων

Φαίδρος Αυδής

Αρχιτέκτων

Αναστασία Αβραμίδου

Αρχιτέκτων

Χριστίνα Μπρόζου

Αρχιτέκτων

Γιάννης Τσαγκάρης

Αρχιτέκτων

Επικοινωνία

Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες