Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες

  • METESYSM SA
  • Λέοντος Σοφού 20, Θέρμη
  • 570 01, Θεσαλλονίκη, Greece
  • T +30 2310 402 322
  • F +30 2310 402 322

Κτίριο Αιμοκάθαρσης

Κτίριο Αιμοκάθαρσης

Λεπτομέρειες Έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου κτιρίου, επιφάνειας 1585 τμ., για την στέγαση Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης 34 κλινών, στον οικισμό Ακταίου στην Πάτρα.
Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το κτίριο βρίσκεται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου, στη θέση «Καστελόκαμπος», εντός ορίων οικισμού Ακταίου, Δημοτικής ενότητας Ρίου, Δήμου Πατρέων και έχει εμβαδόν 2964, 14 τμ.
Το προτεινόμενο κτίριο διατάσσεται κατά μήκος του οικοπέδου και αποτελείται από 2 επίπεδα, το βασικό Επίπεδο 0 με πρόσβαση από την πρώην Εθνική οδό και το κάτω Επίπεδο -1. Λόγω της κλίσης του οικοπέδου το κτίριο είναι μονώροφο από την πλευρά του δρόμου και διώροφο από την πίσω πλευρά, ενώ υπάρχει δυνατότητα απευθείας εισόδου-εξόδου και στα δύο επίπεδα.
Στο Επίπεδο 0 (ισόγειο από το δρόμο και 1ος όροφος από την πίσω πλευρά) χωροθετούνται οι δύο αίθουσες αιμοκάθαρσης 16 κλινών η κάθε μία, οι οποίες στρέφονται προς τη θέα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, με τους βοηθητικούς χώρους υποστήριξης, η είσοδος-χώρος αναμονής και τα γραφεία διευθυντή και προϊσταμένης. Εξασφαλίζεται η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των αιθουσών και των βοηθητικών τους χώρων χωρίς ανάμιξη με τον χώρο εισόδου-αναμονής.
Στην κεντρική είσοδο του κτιρίου προβλέπεται εκτεταμένος ημιυπαίθριος χώρος για την αποβίβαση-επιβίβαση των ασθενών.
Στο Επίπεδο -1 (υπόγειο από το δρόμο και ισόγειο από την πίσω πλευρά) χωροθετούνται η διοίκηση με δυνατότητα ανεξάρτητης εισόδου από το χαμηλό σημείο, καθώς και οι υπόλοιποι βοηθητικοί και μηχανολογικοί χώροι, ενώ εξασφαλίζεται και ανεξάρτητη είσοδος-έξοδος για την τροφοδοσία και αποκομιδή.
Το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους σε μετατόπιση, από τους οποίους ο πιο επιμήκης λοξεύει κατά μήκος του δρόμου προκειμένου το κτίριο να προβάλλεται και να είναι καλύτερα ορατό από το δρόμο, ενώ στον όγκο σε υποχώρηση δημιουργείται η κατάλληλη υποδοχή για την κεντρική είσοδο. Επιπλέον λόγω της κλίσης του οικοπέδου το κτίριο εμφανίζεται μονώροφο από το δρόμο και διώροφο από την πίσω πλευρά με τις πλάγιες πλευρές του να είναι μισοθαμένες. Η διαμόρφωση αυτή οδήγησε στην οργάνωση των όψεων σε δύο ζώνες, μία στη βάση του κτιρίου και μία στην ανωδομή, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Γενικά το κτίριο επενδύεται στη βάση, με πανέλα, με υφή σκυροδέματος που παραπέμπει σε πιο “βαρύ υλικό” και στην ανωδομή, με κατακόρυφες λωρίδες από πανέλα HPL, μεταβλητών διαστάσεων και δύο χρωμάτων. Λόγω της πολυπλοκότητας στη χάραξη των λωρίδων επιλέχτηκαν δύο ανοικτοί τόνοι του γκρι.
Για την ηλιοπροστασία των χώρων τοποθετούνται διάτρητες περσίδες σε λευκή απόχρωση, οι οποίες ενώ προστατεύουν από τον ήλιο δεν εμποδίζουν τη θέα. Στις πλάγιες πλευρές τόσο για την ηλιοπροστασία όσο και για την οριοθέτηση των εξόδων διαφυγής προβλέπονται πέργκολες σε λευκή επίσης απόχρωση.

Δεδομένα & Στοιχεία

Τοποθεσία

Patra

Πελάτης

Ariti AE

Μελέτες

Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατική μελέτη

Κλίμακα

< 5.000 m²

Φωτογραφίες

Alessandro Kikinas, Νίκος Ψαθογιαννάκης

Κατηγορίες

Εσωτερικοί Χώροι,Κτίρια Υγείας

01-plan-1
02-plan-0
03--section-1-kai-back-view
04-elevations
05-details
06-details
07-details

κάτοψη επιπέδου -1

κάτοψη επιπέδου 0

κατά μήκος τομή και λεπτομέρεια όψης

όψεις

κατασκευαστικές λεπτομέρειες

κατασκευαστικές λεπτομέρειες

κατασκευαστικές λεπτομέρειες

Βασικοί συνεργάτες σε αυτό το έργο

Ιφιγένεια Δούκα

Αρχιτέκτων

Κορίνα Βουλγαρίδου

Αρχιτέκτων

Ελένη Χαλάτη

Αρχιτέκτων

Αλεξία Πρασσά

Αρχιτέκτων

Χριστίνα Μπρόζου

Αρχιτέκτων

Nικόλαος Νανούσης

Πολιτικός Μηχανικός

Θανάσης Τζαναβάρης

Πολιτικός Μηχανικός

Σωτήρης Τέγος

Πολιτικός Μηχανικός

Επικοινωνία

Νέες συνεργασίες

Eυκαιρίες καριέρας

Γενικές πληροφορίες