Archaeological Museum

The NAMS design proposal responds to the principles set by the promoter and satisfies all the objectives set out in the call for proposals.

The building develops following the urban, local-national character of the National Road along which its eastern boundary extends, and its internal central mood to preserve and highlight the local findings.

At the same time, it needs to be seduced by ancient Sparta, but also by the Modern City. To dominate the entrance of the city with a continuous welcome, to invite, to embrace the visitor in the heart of its past.

Morphologically, the building can be read as a volume formation of archetypal structures: the body that carries the STOA, its elongated part leading to the AGORA close to the city, the conversation of the 2 buildings (old and new) forming the ATRIUM. The use of exposed concrete in the elements of the body is intensified by the form of the dense columns, while the choice of U-shaped glass alternating with vertical glass louvres gives a lighter, yet distinct facade in the new building.

The general organization of the uses turns the visitors’ areas towards the interior of the plot, near the archaeological site, and places the offices, workshops, storages to the east, towards the highway. The new building is connected with the existing one, through the entrance area at ground floor level, and through the ending of the Museum Exhibition at first floor level, providing an exit to the outside for a tour in the archeological findings.

The two buildings function as one, with the new one hosting the reception areas, the temporary exhibition and most of the permanent exhibition, and with the existing hosting multi-purpose and educational halls, the shop, the cafe, the exhibition of former factory HYMOFIX.

The design principles of the building and the immediate surroundings complies with the basic objective of bioclimatic architecture, which is summarized in securing a “high quality” acceptable indoor climatic conditions while reducing energy consumption.

The central idea of ​​forming the exhibition space is based on the key words “intersections” and “refractions”, describing spatially the meaning of the museological themes.

According to the above, the exhibition areas are developed on the basis of specific crossing paths and refraction areas. Lighting, which ranges from bright to dark and vice versa, contributes to the desired exhibition atmosphere, enhancing the experience, depending on the content.

Anatolia Elementary School

The tender competition announcement concerns the construction of the New Elementary School “Anatolia” in Pylaia, Thessaloniki.
The site of the school is located at Vas. Sevenidi street, in Pylaia, Thessaloniki and has a total area of 21.378,38 sq.m. At its eastern boundary there is a demarcated stream, while the north west area is occupied by a pinewood of a total area of 4.497,20 sq. m.
The school (first three grades) is currently housed in two existing buildings, one three storey building, consisting of sub-basement, ground floor and first floor, built in 1996, with a total area of approx. 1380 sq. m and one ground floor building, built in 1992, with a total area of approx. 185 sq. m. Both buildings have been renovated in 2010 to cover the needs of the current school. According to the tender the three storey building will be renovated and incorporated in the new complex, while the ground floor one will be demolished.
The new elementary school, in its full development, will consist of 24 classrooms.
The concept idea is the organization of the various functions in three different groups / sections, with different design approach. A new two storey building, housing common uses and administration, is developed along the eastern boundary, combines with the existing building, housing all special classrooms, and forms a compact elongate element, which delimiters the complex, and creates the background of the architectural composition.
On the contrary the typical classrooms are combined to form six individual units scattered among the environment.
In fact, the general idea is the transition from a typical school wing (classrooms – corridor – classrooms) to a loose layout by splitting, separating, turning, and dispersing units into the landscape.
Classrooms are organized around small green courtyards creating an intimate and personal space, consistent with the nature of its users. Classrooms are open to the surrounding allowing students to experience the green environment as an integral part of the learning process.
The proposed child-centered layout creates a quality learning environment, suitable for educating the younger generation.
All units and separate buildings are connected by canopies or semi covered areas, forming an extensive network of intermediate – transitional public spaces and providing sheltered connection between all buildings.
The main material proposed is wood (pergolas, canopies, external cladding, classrooms internal cladding). The screen that becomes a canopy, the same also becomes a balustrade, creating a unifying element and key feature of the complex.
Scattered volumes are coated with acrylic plaster of different colors, giving to the complex a more colorful image. Another key feature of the complex’s facades is the creation of certain openings highlighted by special colored frames, thus creating diversity, and further enhancing the colorful image.

Kaftantzoglio Stadium

The term “upgrading” refers to the sum of works and facilities, necessary for the stadium to be in a position to correspond to the needs and requirements of the Olympic Games 2004 for the football runoffs, to be updated so as to be able to accommodate track sports for the post-Olympic period.
The schedule included the redesigning, the reinforcement and the reconstruction of all of the existing building installations of the site (~ 9.000 sq. m.), new additional areas (~ 11.000 sq. m) in three new buildings, the reconstruction of the playing fields, the rearrangement of the landscape and finally, the proposal and materialization of the traffic circulation and parking needs during the games.