Εμπορικό Κέντρο Nicosia Μall

Το εμπορικό κέντρο Nicosia Mall στη Λευκωσία της Κύπρου, σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει μία μοναδική εμπειρία αγορών, εστίασης και διασκέδασης. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος μοντέρνος και διασκεδαστικός, με φιλικό και ταυτόχρονα δυναμικό χαρακτήρα, που να προσφέρει στον επισκέπτη μία διακριτική αίσθηση πολυτέλειας.

Κτισμένο σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 61.000 τμ στην Λακατάμια στη Λευκωσία, εκτός αστικού ιστού, σε μία περιοχή με έντονο το στοιχείο της φύσης, το θέμα της ομαλής ένταξης του κτιρίου στο περιβάλλον του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία του σχεδιασμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιλέχθηκε ο κτιριακός όγκος να έχει μία οριζόντια γραμμική δυναμική με καμπύλες χαράξεις, ενώ η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε για τις όψεις του ήταν αυτή του πράσινου και ανοικτού μπλε. Το αποτέλεσμα ήταν το κτίριο, χωρίς να χάνει την επιβλητικότητά του, να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον του.

Με συνολική κτισμένη επιφάνεια 100.000 τμ και περισσότερα από 150 καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, 5 αίθουσες cinema, μία ανοικτή πλατεία 8.000τμ και 1700 θέσεις στάθμευσης, το NICOSIA MALL αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις ώρες της μέρας και αφορά επισκέπτες όλων των ηλικιών και ποικιλία ενδιαφερόντων.

Αποτελείται από δύο εμπορικές στάθμες – ισόγειο και 1ο όροφο – με δύο επιπλέον βοηθητικές στάθμες, αυτές του υπογείου και του μεσοπατώματος. Είσοδοι επισκεπτών δημιουργήθηκαν και στις δύο εμπορικές στάθμες, μέσω κατάλληλης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που οριοθετούνται και προστατεύονται από μεγάλα στέγαστρα, καμπύλης γεωμετρίας, με στόχο και οι δύο στάθμες να είναι εμπορικά, εξίσου ελκυστικές.

Η κάτοψη του Mall οργανώνεται σε σφηνοειδείς γεωμετρίες σε δύο διαφορετικούς άξονες, με αυξομειώσεις στο πλάτος του εμπορικού διαδρόμου, ώστε ο χώρος να μην είναι ορατός πλήρως και να εξασφαλίζεται το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, καθώς περπατά κατά μήκος του. Δύο σημεία με στοιχεία νερού, προσδίδουν την αίσθηση του οργανικού χώρου Zen, μέσω του ήχου και της εικόνας του υγρού στοιχείου.

Η περιοχή του Foodcourt αποτελείται από κλειστό και ανοικτό τμήμα, με την διαμόρφωση βεράντας με ανεμπόδιστη θέα προς την γύρω περιοχή.

Στην οροφή του κτιρίου τοποθετήθηκε μεταλλικό καμπύλο στέγαστρο για την κάλυψη και προστασία των ΗΜ εγκαταστάσεων που χωροθετούνται εκεί. Το στέγαστρο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και ένα βιοκλιματικό κέλυφος για το κτίριο, καθώς προστατεύει το δώμα από την υπερθέρμανση, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Στην οροφή του εμπορικού διαδρόμου Mall έχουν τοποθετηθεί φωτοσωλήνες, σε αριθμό και διάταξη, ώστε να εξασφαλίζεται ικανή στάθμη φυσικού φωτισμού και μάλιστα διάχυτου, στο εσωτερικό των κοινόχρηστων χώρων του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας του συγκροτήματος.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους είναι γυαλί, καθρέφτης, ξύλο, στοιχεία ξηράς δόμησης και κεραμικά πλακίδια, ενώ οι αποχρώσεις είναι γήινες – διαβαθμίσεις του μπεζ, με νησίδες έντονων χρωμάτων, διαφορετικών ανά περιοχή.

Οι όψεις του κτιρίου οργανώθηκαν με διπλό κέλυφος. Το ένα κέλυφος – το πραγματικό του κτιρίου – αποτελείται από σύνθετο θερμομονωτικό πάνελ πράσινου χρώματος με λευκό ρυθμικό pattern και το δεύτερο από κατακόρυφες περσίδες αλουμινίου σε χρώμα ανοικτού μπλε, τοποθετημένο σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Ο συσχετισμός των δύο κελυφών, μέσα από την εναλλαγή φωτός και σκιάς, αλλά και η συνεχής εναλλαγή χρώματος επί του φλοιού, δίνει την ψευδαίσθηση της συνεχούς εναλλαγής της εικόνας του κελύφους στον επισκέπτη που κινείται εξωτερικά του κτιρίου.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, εκτός από τους ανοικτούς χώρους στάθμευσης, δημιουργείται  και υπερυψωμένη πλατεία στην στάθμη του πρώτου ορόφου, εν επαφή με καταστήματα εστιατορίων και bar, τα οποία έχουν χώρο διαμορφωμένο χώρο τραπεζοκαθισμάτων προς αυτήν. Η πλατεία προσφέρεται για την πραγματοποίηση διευρυμένων υπαίθριων εκδηλώσεων, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής ελαφριάς στέγασης τμήματος του ανοικτού χώρου, για συναυλίες, δραστηριότητες παιχνιδιού και υπαίθριες εκθέσεις.

Εμπορικό Κέντρο Kings Avenue

Το εμπορικό κέντρο KINGS AVENUE  βρίσκεται στην Πάφο της Κύπρου, πόλη που υπήρξε ένα από πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια του νησιού, διάσημο κέντρο λατρείας της αρχαίας θεάς Αφροδίτης, με αρχαιολογικό πλούτο που βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.

Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 90.000τμ, είναι κτισμένο σε οικόπεδο, επιφάνειας 46.000τμ, στην συμβολή της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου με την οδό Τάφων των Βασιλέων, σε περιοχή έντονης τουριστικής ανάπτυξης, εντός αστικού ιστού και διαθέτει περισσότερα από 120 καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, 6 αίθουσες cinema και 1100 θέσεις στάθμευσης.

Με στόχο την δημιουργία ενός ορόσημου για την πόλη, του οποίου όμως το μέγεθος και ο κτιριακός όγκος να σέβεται και να συνδιαλέγεται φιλικά με την χαμηλή δόμηση της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται, επιλέχθηκε η επίλυση του κτιρίου με ήπια, οριζόντιας λογικής, ογκοπλασία με ελαφρά καμπύλες χαράξεις.

Αποτελείται από δύο εμπορικές στάθμες – ισόγειο και 1ο όροφο – και τρεις επιπλέον βοηθητικές στάθμες, αυτές των δύο υπογείων και του μεσοπατώματος. Είσοδοι επισκεπτών δημιουργήθηκαν και στις δύο εμπορικές στάθμες, μέσω κατάλληλης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που οριοθετούνται και προστατεύονται από μεγάλα στέγαστρα, καμπύλης γεωμετρίας, με στόχο και οι δύο στάθμες να είναι εμπορικά, εξίσου ελκυστικές.

Η κάτοψη του Mall οργανώνεται γραμμικά σε δύο βασικές κατευθύνσεις, με σφηνοειδείς καμπύλες γεωμετρίες, με αυξομειώσεις στο πλάτος του εμπορικού διαδρόμου, στη λογική την ροής ενός ποταμού. Ένα κεντρικό στοιχείο νερού στην συμβολή των δύο βασικών αξόνων της κάτοψης, που αναπαριστά την εικόνα της συνεχούς, αλλά ήπιας και σχεδόν ονειρικής βροχής, υπενθυμίζει και πάλι την σχέση της ευρύτερης περιοχής με το νερό.

Η περιοχή του Foodcourt αποτελείται από κλειστό και ανοικτό τμήμα, με την διαμόρφωση βεράντας με ανεμπόδιστη θέα προς την πόλη και την θάλασσα.

Στην οροφή του κτιρίου τοποθετήθηκε μεταλλικό καμπύλο στέγαστρο για την κάλυψη και προστασία των ΗΜ εγκαταστάσεων που χωροθετούνται εκεί. Το στέγαστρο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και ένα βιοκλιματικό κέλυφος για το κτίριο, καθώς προστατεύει το δώμα από την υπερθέρμανση, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Στους διαδρόμους κίνησης των πελατών, εξασφαλίζεται φυσικός φωτισμός κατά την διάρκεια της ημέρας, μέσω φωτοσωλήνων στην οροφή του Mall, αφενός συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας του συγκροτήματος και αφετέρου αποδίδοντας ένα ιδιαίτερο φωτιστικό εφέ, μέσω της διάχυσης του φωτός, όπως αυτή προκαλείται μέσα από τα κάτοπτρα των φωτοσωλήνων.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους είναι αλουμίνιο, γυαλί, φωτιζόμενες διαφάνειες, στοιχεία ξηράς δόμησης και κεραμικά πλακίδια, ενώ επιλέχθηκαν ψυχρές αποχρώσεις – σε διαβαθμίσεις του γκρι και λευκού του πάγου.

Το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου αποτελείται από σύνθετο θερμομονωτικό πάνελ, σε αποχρώσεις του γκρι. Οι όψεις στην περιοχή της κεντρικής εισόδου και της βεράντας του Foodcourt επενδύονται με φύλλα αλουμινίου, των οποίων η διαμόρφωση παραπέμπει στο εφέ barcode, σε γκρι μεταλλικές αποχρώσεις με γραμμικές λάμψεις, ενώ για το υπόλοιπο τμήματα των κύριων όψεων, χρησιμοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας κατακόρυφες περσίδες αλουμινίου σε χρωματική παλέτα διαβαθμίσεων έντονου πράσινου και μπλε.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, εκτός από τις back of house περιοχές των loading bays για τροφοδοσία και εξυπηρέτηση των καταστημάτων και του εμπορικού κέντρου, διαμορφώνεται και χώρος περιμετρικού πάρκου με διευρυμένη περιοχή πρασίνου με εκτενή παρτέρια, αλλά και κατακόρυφους «πράσινους» τοίχους, που αφενός αποτελούν ένα αντιληπτικό όριο μεταξύ κοινόχρηστων και  back of house περιοχών, και αφετέρου δίνουν την αίσθηση ότι η φύση αναρριχάται στο κτίριο.

Κατά την διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή του έργου αποκαλύφθηκαν ευρήματα από σύμπλεγμα λουτρών Ρωμαϊκής περιόδου, με δεξαμενές και τμήματα δαπέδων, τα οποία, με βάση τις οδηγίες του αρμόδιου Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, απομακρύνθηκαν με προσοχή και μεταφέρθηκαν με σύγχρονες μεθόδους σε ειδικά επιλεγμένο τμήμα του οικοπέδου, όπου εκτίθενται στο κοινό προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες.