New business

Career opportunities

General inquiries

  • METESYSM SA
  • Leontos Sofou 20, Thermi
  • 570 01, Thessaloniki, Greece
  • T +30 2310 402 300
  • F +30 2310 402 322

Papafi Cultural Center

Papafi Cultural Center

Project Details

Our proposal aims at satisfying all requirements and specifications set by the tender, and at the same time provide a contemporary and innovative building complex, which will meet all functional, technological and aesthetic needs of today and will become a landmark in the area.

Design concept

The design concept starts from a compact building volume, which breaks up, then separates, then is displaced, then bends due to the interaction with the urban fabric, resulting in the penetration of the urban space inside the plot and among the two volumes. The breakup and bending of volumes causes also the “breakage” of the ceramic shell inside, alternating the linearity of the shell with vertical panels and glazing.

The building is “offered” to the inhabitants through the creation of free public spaces, squares, sitting areas, green areas and various additional activities developed around it. The planted roofs replace the old ceramic roof of the existing building, which remains as a reminder in the choice of shell material.

Architectural design

The complex consists of two elongated bended buildings: K1, a four-storey building and K2, a three-storey building. The complex includes also two basements, the first with a parking area of 83 slots and the second with technical and auxiliary spaces. The complex is served by four main cores of vertical communication. The allocation of the various uses in the two buildings is described below: Building K1, Ground floor: Day Care Center for the Elderly, Citizen Service Center and Guest House; 1st floor: Community Medical center and Guest House; 2nd floor: Municipal Library; 3rd floor and mezzanine: Municipal Gym. Building K2, Ground floor: Nursery and Memory Space-Archive; 1st floor: Nursery; 2nd floor: Offices of fourth Community and Associations and Multipurpose Hall. An outdoor cinema is located on the terrace of building K2. The two buildings are connected through an elevated bridge and a grid of external corridors/balconies and staircases.

The volume organization of the complex reflects the general concept. The complex is “wrapped” around by a second skin/shell consisting of linear ceramic elements, alternating in solid or perforated zones according to the needs of lighting and visual isolation. This solid shell is interrupted on the inside facades and replaced by a vertical curtain wall consisting of solid and glass panels.

The building complex is designed following the bioclimatic principles in order to achieve the best possible sustainability performance and consume the less possible energy, while thermal and visual comfort is offered to its users.

Landscape design

Landscape design is related also to the general concept. Public space penetrates the complex, creating triangle squares. Hard and soft scape interconnect resulting in a mosaic of materials and colors. Proposed materials match the ones of the building that is ceramic flooring and concrete in different textures.

Facts & Figures

Location

Thessaloniki, Greece

Client

Municipality of Thessaloniki

Scale

5.000 m² — 20.000 m²

Study

Architectural Study

Typologies

Retail • Leisure,Interior,Culture,Offices • Administration,Healthcare,Urban • Landscape,Sports

01.aksonometriko_4-3
02.aksonometriko_4-3
03.K1-K2-2nd-Floor_4-3
04-opsi-1_4-3
05.tomi egkarsia 4-3
06-opsi-2_16-9

axonometric view 1

axonometric view 2

2nd floor

building 2 - south elevation

cross section

building 1 & 2 - west elevation

Key people behind this project

Konstantinos Lefakis

Architect

Ιfigeneia Douka

Architect

Alexia Prassa

Architect

Korina Voulgaridou

Architect

Stella Tsiontsi

Architect

Eleni Chalati

Architect

Contact

New business

Career opportunities

General inquiries